Året der gik 2019

Det er endelig blevet tid til, at se tilbage på året der gik 2019. På mange måder har året (uhyggelig nok) mindet meget om år 2017: Et år der har budt på mange smil, men ligeså mange tårer.

Ligesom i år 2017, startede år 2019 på den værste tænkelige måde. Vi mistede vores smukke og meget typefaste Cara of Transy, til den grimme sygdom: Taroksyge. Timer blev til døgn for Cara på Ansager Hestehospital, og små fremskridt blev til håb – desværre var det ikke nok. Cara of Transy fulgte regnbue-broen, ligesom Maclady gjorde i 2017. R.I.P smukke Cara

Planmæssigt blev år 2019 til få shows, da både Camilla og jeg har haft ”arbejdskasketterne på” hele året. Vi har brugt mange timer på vores arbejde, men det kommer jo også ponyerne til gode i sidste ende

Det er derfor kun blevet til to udstillinger i år, men to meget succesfulde shows, hvor vores ponyer begge gange høstede championat titler med hjem.

På to shows er det blevet til følgende resultater:

Vihrsgaarden Pearl - Precious Lady:

- Fløj med 44 point, Juleshow

- Young and Fun Champion, Juleshow

- Best In Show, Juleshow

- Fløj med 44 point, Hurup Føl - & Plageskue

- Skuets Bedste Hoppe, Hurup Føl - & Plageskue

- Best in Show, Hurup Føl - & Plageskue

Kerryston Tristar:

- Fløj med maksimum 24 point, Juleshow

- Veteran Champion, Juleshow

- Best In Show Reserve Champion, Juleshow

Vihrsgaardens Millie-Marvelous:

- Fløj med maksimum 24 point

- Oldies but Goodies Champion

- Best in Show

I foråret bød vi planmæssigt velkommen til Hurry up of Eastland. En hingst vi længe havde set frem til skulle gæste vores marker. Hurry har nydt sommeren med et par hopper – så vi glæder os til at se hvad Hurrys føl årgang 2020 venter os. Hurry er faldet godt til, og bliver ligesom vores andre veteran hingste lukket på boks om natten. Det er Hurry fan af! Tak til Mia & Tobbe for at give os muligheden for at inddrage Hurry i vores avl.

Ud over føl efter Hurry, venter vi mindst ligeså spændt på føl efter Jupiter & Plato – de to har endnu ikke skuffet os avlsmæssigt, så vi glæder os til at byde velkommen til flere føl efter dem til foråret.

Sommeren har budt på mange oplevelser og rejser i ponyernes tegn. Turen har blandt andet gået til Shetlandsøerne, og næsten en hél håndfuld af turer til Skotland. Far har blandt andet haft fornøjelsen af at dømme i Skotland – en rigtig god oplevelse, og ikke mindst en fornøjelse at se ponyerne i skotske omgivelser.

Mange timer i løbet af sommeren, og nu i vintermånederne, er blevet brugt på markerne og i stalden. Vi elsker hverdagen med ponyerne, og det at følge deres udvikling. Specielt er det altid en fornøjelse at følge ungdyrene. Vi synes selv at vi har to særdeles spændende og lovende grupper af ungdyr gående: Én flok drenge og én flok tøser. Som de to gamle siger (mor og far) så bliver det vemodigt når vores solide avlshopper lukker deres øjne, men vi kan med ro i sindet sende dem til afsted når tid er, da kvaliteten på ungdyrene matcher deres kvaliteter, måske endda på et højere niveau.


Efterårsmånederne satte ind, og den årlige Skotlands tur i uge 42 blev nydt. Mange ponyer blev set, og denne gang blev der ikke kun set små sorte ponyer, men turen byd også på synet af Highland ponyer. Et ønske jeg altid har haft. Drømmen om at have én highland til at gå blandt de små sorte er der stadig, og kravene til eventuel kommende pony er skrevet ned. Det er høje krav, så vi må se hvornår den rette pony dukker op.

Turen bød som altid på besøg hos nære og gode venner, spisning på den lokale pub, slots besøg og shopping på Princess street. Ja, en skotlands tur som vi elsker dem!


Den 25. november 2019 vil være en dato, som vi som familie og avler af shetlandsponyer, vil se tilbage på som en trist og meget grå dag for hele shetlandspony-verden. Sarah (Dougal Dicks datter) meddelte at vores gode ven og lærermester, og deres far, Dougal, var afgået ved døden. En epoke og en historiebog lukkede den dag – et forbillede for mange avlere og foreninger i hele verden lukkede sine øjne.

Det kom som et chok for hele vores familie, idet det kun var 40. dage siden af vi alle sad rundt om Dougals køkkenbord, og spiste Dougals altid lækre hjemmelavet mad, og hvor snakken om historie, ponyer og avl gik lystigt. Det er stadig uvirkeligt, at vi har mistet en god ven, og shetlandsponyverden har mistet en vigtig lærermester og en forgangsmand for vores allesammens elskede shetlandspony.

Selvom om man ikke elsker Transy ponyerne, så højt som vi gør, så kan man ikke komme udenom, at avlen af Transy ponyer har sat sit aftryk i hele verden. Største delen af sorte standard ponyer i hele Europa går på en eller anden måde tilbage til Dougals avl, og mange ponyer i stamtavlerne vil bærer ”Transy” som prefix. Utallige championater, og særlige titler har Dougal sammen med sin familie høstet hjem – her i blandt kan der nævnes 3 x Over – All Supreme Champion ved de Internationale shows. Så kvalitet igennem årtier er et varemærke hos Transy-ponyerne, hvor i særdeleshed den enorme og korrekte shetlandsponybevægelse skal nævnes.

Når man trådte ind i Dougals hjem var man ikke i tvivl om, at hele omdrejningspunktet for Dougals tilværelse var shetlandsponyen, samt sine børnebørn. Hylderne, reolerne, væggene, ja selv dåsen med de eftertragtede småkager, bar præg af shetlandsponyens betydning for Dougal.

Dick-familien, og i særdeleshed Dougal, har om nogen gjort noget for shetlandsponyen. Dougal, sammen med sin far og bedstefar, har alle tre siddet øverst på stolen i The Studbook Society af flere omgange. Dougal har bidraget med meget viden i flere andre foreninger, og ikke mindst kan vi som medlem af den danske forening takke Dougal, for sit store arbejde, specielt i forbindelse med det Internationale samarbejde (ISPC). Dougal var godhjertet, og da shetlandsøerne i sin tid havde brug for avlshingste, for at få kvaliteten op igen, var Dougal én af de første til at låne hingste til Shetlandsøerne. Igen et eksempel på, at Dougal ville avlen af shetladnsponyer, og ikke kun sin egen avl.

Vi kan ikke takke Dougal nok, og ikke mindst hans døtre, Sarah og Carolyn, for at have åbnet op for deres hjem, og taget os med helt ind i hjerterummet for avlen af shetlandsponyer. Utallige timer i køkkenet på Devonshaw, og ikke mindst endnu flere timeres markvandring er vi Jer alle taknemlige for. Skønne minder som altid får smilet frem hos os – I har givet os så mange fantastiske oplevelser. Alt fra at have drevet samtlige hingste hjem i Dougals bil, til at få gennemgået en shetlandsponys eksteriør fra top til tå.

Vi er beæret over, at have fået muligheden for, at have haft den dygtigste lærermester til at bidrage til, at sætte den rette kurs og retning for vores avl. Tænk sig at Dougal gav os tøjlerne til 8 af sine ponyer, hvor én i særdeleshed skal nævnes: Phoebe of Transy. Den flyvende pony, som igen ved det Internationaleshow i Danmark sidste år, viste at Transy ponyerne kan være med uanset alder!

Sarah og Carolyn, vi er Jer taknemlige for at vi fik muligheden for at sige et ”sidste farvel” til Jeres far. Det var en smuk begravelse, og ikke mindst fik vi med vores egne øjne sat billeder på stedet, hvor hele historien om Stutteri Transy og Dougals opvækst startede - og som var rammen for Dougals afsked den 10. December, nemlig på The Transy House. Det sluttede der hvor det hele begyndte.

Vi vil huske Dougal for den lunefulde, kloge, kærlige og humoristiske ven – og ikke mindst for at være vores Mr. Shetlandspony. Vi fyrer helt op for Abba med ”Super trouper”, mens vi kigger ud på marken, hvor vores 8 Transy ponyer går, mens vi tænker på Dougals citat:

”Don´t cry because it´s over, smile because it happened”. Sådan mindes vi Dougal med et smil på læben.

”Tonight the Super Trouper lights are gonna find me. Shining like the Sun.

Smiling, having fun.

Feeling like number one.”

Det må være det sidste punktum for år 2019.

English:

It is finally time to look back at the past year. I many ways (scary enough) was 2019 similar to 2017: A year filled with lots of smiles, but equally as many tears.

Like, in 2017, 2019 started of in the worst way possible. We lost our beautiful mare Cara of Transy to the worst illness: Hepatitis X. Hours turned into days for Cara at Ansager Animal Hospital, and little shades of light turned into hope – this just wasn’t enough. Cara of Transy lost the battle, just like Maclady did in 2017. RIP our beautiful Cara

As planned 2019 wasn’t the year where we had the time to go to a lot of shows. Both Camilla and I have worked a lot – which, no matter how you look at it, also benefits the ponies 

We have therefore only showed twice this year, but both shows were extremely successful, and all ponies took home championships.

On the two shows we had the following results:

Vihrsgaarden Pearl - Precious Lady:

- First with 44 point, Christmas Show

- Young and Fun Champion, Christmas Show

- Best In Show, Christmas Show

- First with 44 point, Hurup youngstock show

- Skuets Bedste Hoppe, Hurup youngstock show

- Best in Show, Hurup youngstock show

Kerryston Tristar:

- Fløj med maksimum 24 point, Christmas Show

- Veteran Champion, Christmas Show

- Best In Show Reserve Champion, Christmas Show

Vihrsgaardens Millie-Marvelous:

- Fløj med maksimum 24 point, Christmas Show

- Oldies but Goodies Champion, Christmas Show

- Best in Show, Christmas Show

In the spring we welcomed Hurry Up of Eastland. A stallion which we have been looking very much forward to welcoming at our stud. Hurry has been spending the summer with some of the mares – and we are so excited to see what foals he will bring in the spring of 2020. Hurry has settled in very well and enjoys coming into the stable every night, like all our other veteran ponies. Hurry is for sure a fan of this! We are so grateful to Mia & Tobbe for letting us use him.

We are also expecting foals out of Jupiter and Plato who never disappoint us when it comes to their offspring – we are for sure looking forward to our 2020 foals.

The summer has included a lot of travelling in the name of the ponies. We have travelled to the Shetland Isles and a handful of times to Scotland. Dad has also had the pleasure of judging a show in Scotland.

Many hours have been spend in the fields and in the stable. We love the very day life with the ponies – and not the least to follow their growth. It is always a pleasure to follow the youngstock and their process. We think we have a very promising set of youngstock: both a nice stock of colts and fillies. As mom and dad says, it will be a sad time when we have to say goodbye to the old girls, but when their time comes, we have a good and strong group to take over. Maybe they are even better.

In October we went on our annual trip to Scotland. We saw a lot of beautiful ponies as always. But this time we didn’t just see black Shetland Ponies – we also had the opportunity to see Highland Ponies. I have been wanting a Highland Ponies for many years now – and the search to the right one has set in. A list of criteria has been made – now we just have to wait for the right one.

Our trip also included visits to good and close friends, dining at the local pub, visits to Edinburg Castle, shopping at Princes Street etc. A great trip containing everything we love!


The 25th of November 2019 will forever be a date to remember – a sad and grey day for us and the Shetland Pony World all over. Sarah (Dougal Dicks daughter) informed us that her father had just passed away. He was a great friend and teacher to us. A history book has been closed – he was a role model for so many breeders and societies all over the world.

It came as a great shock to us since we had just seen him 40 days earlier – where we had a great time around the kitchen table, and he prepared his usual delicious home-cooked meal for us. We talked about our common love of the Shetland Pony. It is still unreal for us – we have lost a very good and loyal friend – and all breeders have lost the greatest influencer in the breed.


Even though one doesn’t love and cherish the Transy ponies as high as we do, we all have to bow in the sand for the mark and importance the Transy Stud has had for the breed all over the world. The main part of all standard black ponies goes back to Dougal’s breeding and a lot of ponies carry the Transy prefix in their pedigree. The stud has won countless of championships – among these 3 Supreme Championships at the International Shows. High quality has always been features at the Transy Stud – here especially their correct and big movement is just one to mention.

When you stepped into Dougal’s home you just knew that his heart was with his beloved ponies and his grandchildren. The shelves, walls, and even the cookie jar (always filled with delicious cookies), showed his love for the breed.


The Dick Family, and especially Dougal, has for sure made an impact for the Shetland Pony. Dougal and his dad and granddad have all been presidents of the Mother Studbook several times. Dougal have contributed with so much knowledge to other studbooks as well – and we, here in Denmark, can also send our appreciation to him for his hard work concerning the international cooperation. Dougal had a good heart and when the Shetland Islands need new breeding stallions of high quality he was one of the first to offer his stallions. This is once again an example of his love for the breed – and not just for his own stock.


We can’t thank Dougal and his daughters Sarah and Carolyn enough for always opening their home for us – and for taking us behind the scene when it comes to the Shetland Breed. We have spent countless of hours around the kitchen table at Devonshaw, and equally the same amount in the fields. For this we are so grateful. We have so many fun and memorable moments with you: driving the stallions home, walking through fields in the rain and falling over on turn – and not the least always leaning and talking about the correct exterior of a Shetland Pony.


We are so honored that we have had the opportunity to learn from the best and having him to help us in the right direction when it comes to our breed – and not the least to have called him a friend for 20 years! He has given us the reins to 8 of his beloved ponies – each and every one is a pony we value so much! Especially Phoebe of Transy is one to mention – the always flying pony, who once again at the International Show in Denmark last year, showed that the Transy ponies can be at the top regardless of their age.


Sarah and Carolyn – we are so grateful that you gave us the change to say one final goodbye to your dad. It was a beautiful funeral – and the setting was just perfect for one final goodbye to Mr. Shetland. It was the setting of the beginning of the Transy Stud and the place where Dougal grew up. Our final goodbye to him was said on the 10th of December 2019 at Transy House. Just as it should. It all ended where it began.

We will remember Dougal as warm, smart, caring and full of humor – and not the least as our Mr. Shetland. We will remember him when turning on Abba with ‘Super Trouper’, looking out at our 8 beloved Transy ponies and thinking about Dougal’s quote:


“Don’t cry because it’s over, smile because it happened”. This is just the way we will remember Dougal. Warm, loyal and fun.

”Tonight the Super Trouper lights are gonna find me. Shining like the Sun.

Smiling, having fun.

Feeling like number one.”

This will be the final lines of 2019.