De første 20 år af vores vision:

”At avle den originale sorte standard shetlandspony”:


Stutteri Vihrsgården blev grundlagt i 1998, hvor Camilla og Christina hver i sær skulle have sig en ridepony. Christina´s ridepony blev den sorte shetlandspony-vallak ved navn Vestergaardens Hero. Hero var brændemærket, og via dette fandt vi frem til opdrætterne, Merete og Erik Henriksen. Herefter startede vores eventyr med den sorte shetlandspony.

Hero ”formerede” sig til 10 sorte ponyer, senere 20 sorte shetlandsponyer, og i dag 20 år senere rummer vores stutteri 34 shetlandsponyer.


Visionen for alt vores avl, har fra dag ét af været, at avle typefaste, velgående, sunde ponyer og ikke mindst ponyer med en stor udstråling. Dette for at bevare originaliteten og shetlandsponyens karakteristika.

Inden vi købte vores første avlsdyr blev historiebøgerne og stamtavler nøje studeret. Rent visuelt blev de spræt ud på hele stuegulvet, for at skabe et overblik over, hvilke ponyer, stutterier og linjer der havde de bedste resultater, både avlsmæssigt, men også med udstilling for øje.

Både historien og resultaterne gav os et tydeligt billede af, at stutteri som Transy, Waulkmill, Marshwood og Netherley var ´top´ stutterierne.

I mange år har de været de førende, uanset om man kiggede mod ponyernes hjemland, eller andre nordiske og europæiske lande. Det var det vi ville, da disse linjer kunne være med til at skabe succes for os i avlen, såvel i showringen – men samtidig ville ponyer fra disse stutterier give os historien med. Hvilket for os var mindst lige så vigtigt.


Herefter blev der indkøbt avlshopper, og senere hen blev langt største delen af vores avlsmateriale, både hingste og hopper, importeret direkte fra ovenstående anerkendende stutteri: Transy og Waulkmill.

I dag har vi 13 ponyer, både hingste og hopper, som bærer ´Transy` eller ´Waulkmill` som stutteri navn. Ponyer der har været med til at sætte fundamentet for vores avl.


Den målrettet og bevidste avlsretning, har gjort at vi i dag avler ´Vihrsgården ponyer´, som ser ud og bevæger sig, som hele vores vision og mål var, da vi for 20 år siden startede med at avle sorte shetlandsponyer: Smukke, velgående shetlandsponyer, som viser historiebøgerne i deres eksteriør, nemlig originalitet og karakteristika.

Ligeledes lever vores avl op til den sidste del af vores vision, nemlig at ponyerne skal kunne vise resultater i avlen, såvel i showringen – både på nationalt og internationalt plan.


Mange titler og championater er vundet i hus, men 3 titler, som står skarpt og tydeligt i vores erindringer, med vores hjemmeavlet ´Vihrsgården ponyer´, er følgende:


- De maximale 24 point, 1. Klasse og 1. Grad til vores afkomssamling – dette som den første shetlandsponysamling nogensinde, 2011!

- Vihrsgårdens Pearl – Plato, Standard Champion og Over – All Champion, 2014

- Vihrsgårdens Pearl – Perfection, Standard Champion og Over – All Champion, 2017

- Vihrsgårdens Millie – Marvelous, Standard Champion og Over – All Champion, 2017


Vi kan ligeledes nævne, at vi har fremstillet 18 ponyer til kåring, som alle har opnået kåring i 1.klasse. Hvor af 10 af dem har taget minimum én Championat-titel med hjem. Kårings resultaterne betyder rigtig meget for os, derfor er det dem vi har valgt at fremhæve.


Ligeledes er det fantastisk at kunne nævne, at vi har formået at få tildelt 5 x 10 – taller – Hvilket jo bevidner om, at vi er på rette spor med vores avl.Mange minder har shetlandsponyen givet os. Minder som vi er dybt taknemlige for. Venskaber, der er ubeskrivelige. De første 20 år er gået. Hvad mon de næste 20 år bringer?

Én ting er sikkert, visionen omkring den sorte shetlandspony og dens historie fortsætter.